Du er her

Den Norske Turistforening - Tur og Hyttelivet for alle

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Blåfjellenden Turisthytte en oktoberkveldDen Norske Turistforening byr på flere hundre hytter blant et rødmerket nettverk av de klassiske T`ene. Kanskje du allerede har vært på en eller flere av hyttene? Faktisk så mange som 490 hytter er tilgjengelig fordelt på om lag 20000 km merkede sommerruter i Norge, og opp mot 7000 km vinterruter i Sør-Norge. Det er mulig å nyte hyttelivet ved kysten, i skogen eller på fjellet.
Hensikten med artikkelen er og samle mine sommer og vinterturer til DNT hytter.

 

En mulighet for alle - Den Norske Turistforeningen.

Langavatn Turisthytte sett fra fjelltoppen Strålaus 1142m.o.hDen Norske Turistforeningen (DNT) tilbyr over 490 hytter fordelt over hele landet, hyttene drives og eies av de lokale turistforeningene. Alle kan bruke hyttene, selv uten og være medlem. Men, som medlem gis det rabatt på overnatting, i tillegg til rabaterte priser på nærmere 100 private turisthytter og fjellstuer. Hyttene varierer i størrelse og kapasitet, alt fra noen få sengeplasser til opp mot 200 stk.
Hva passer deg best, skog og fjell eller en helg langs vår vakre kyst? DNT tilbyr et varierende hyttenettverk med alt fra enkel adkomst til en mer krevende tur i fjellet.


 

 • Betjent hytteBlåfjellenden Turisthytte med utsikt opp mot Blåfjellenden 1024m.o.h
  Hytter med vertskap som driver hyttene i sesong. Det serveres mat og drikke, ofte trerettersmiddag. Overnattingsmulighetene varierer, ofte på to og firemannsrom eller i sovesal. På de fleste hyttene er det strøm, dusj og tørkerom med enkel standard. Mange av disse hyttetypene er ubetjente eller selvbetjente utenfor sesong.

 

 

 

 • Selvbetjent hytteEt festmåltid i fjellheimen på Langavatn Turisthytte
  Hovedforskjellen mellom ubetjent og selvbetjente hytter er at de selvbetjente har et rikt matlager hvor det er mulig å kjøpe forskjellige middagsretter, brødmat, pålegg og diverse annen mat.
  Til felles har de kokemuligheter, dekketøy/bestikk, vedfyring og solcelle drift (ikke alle). I tillegg er det senger og dyner, enkelte har kun tepper. Ta derfor med varm sovepose om vinteren. Lakenpose eller lett sovepose kan med fordel brukes på sommeren.

   
 • Ubetjent hytteSilje på skitur til Taumevatn Turistforeningshytte
  Som en selvbetjent hytte, men uten matlager. Ha derfor alltid med nok mat dersom en planlegger en tur på ei ubetjent hytte. I nærheten er det ofte ei sikringsbu (også for selvbetjente). Hyttene er ofte små og enkle, alt fra 5-25 sengeplasser i tillegg kommer eventuell sikringsbu. 


Dette er i hovedsak de tre forskjellige hyttetypene. Men, i tillegg finnes det flere nødbuer strategisk plassert. Enkle og små hytter uten madrasser og dyner som står ulåst året rundt. På de fleste nødbuene finnes det kokemuligheter og mulighet for vedfyring men, uten mat. 


 

Tips?
Ta gjerne kontakt dersom du har andre nyttige tips.

 • Gå inn på ut.no og søk opp den aktuelle hytta du ønsker å besøke, mye nyttig informasjon.
  F.eks, Er hytta låst? Er det lov å ta med hund? Pris? Matlager? Turmuligheter i området?
 • Det kan være lurt å bestille plass dersom en skal overnatte på en betjent hytte, for selvbetjente og ubetjente trenger en ikke bestille plass.
 • De fleste hyttene er låst med DNT standardnøkkel med unntak av de betjente (sesong), ha derfor alltid med en nøkkel som kan lånes mot et depositum. Noen hytter kan ha spesialnøkkel, det er derfor alltid viktig å lese om hytta på ut.no.
 • Du trenger ikke kontanter for å sove på ubetjente eller selvbetjente hytter, opphold og eventuell mat fylles ut på en betalingsfullmakt som finnes i hytta. Ha derfor alltid med bankkort og eventuelt DNT medlemskort (dersom du er medlem). Husk og skriv deg inn i hytteprotokollen ved ankomst.
 • Åpningstider og sesong finnes på nettsiden ut.no.
 • De fleste hytter er som nevnt over utstyrt med dyner og madrasser, enkelte kan kun ha tepper. Sov alltid i sovepose tilpasset årstiden eventuelt lakenpose dersom temperaturen tillater det.
 • De fleste hyttene er uten strøm, og solcelle lyset blir oftest brukt til det mest nødvendige. Ha derfor alltid med en hodelykt / lommelykt og ekstra batterier.
 • Gulvet i hytta er som oftest litt kalt, ta derfor alltid med lette innesko eller eventuelt tykke ullsokker.
 • Pakkliste for sommerturer? Klikk deg inn på ut.no sin liste her. (Åpnes i nytt vindu)
 • Pakkliste for vinterturer? Klikk deg inn på ut.no sin liste her. (Åpnes i nytt vindu)
 • Hvordan pakke tursekken? Les artikkelen "Hvordan pakke tursekken" her.

 

Det er ofte knyttet rikelig med turmuligheter opp mot DNT hyttene.Turmuligheter?

Det er ofte knyttet opp et bredt nettverk av ulike turmuligheter til ei turistforeningshytte. Enten det er hytte til hytte tur, topptur eller ulike severdigheter som skal besøkes. Opp mot 20 000 kilometer merkede sommerruter står til disposisjon, eller kanskje en skitur passer deg best?
DNT merker opp mot 7000 kilometer vinterløyper til ulike hytter i Sør-Norge.

 

 

 

Hensikten med artikkelen?

Jeg ønsker å samle mine turer til de ulike DNT turisthyttene i en "levende" artikkel her på Fjell-Vandring.net, klikk deg gjerne inn på hver tur nedenfor. I tillegg til å presentere mine turer synes jeg Den Norske Turistforeningen og dugnadsnettverket de har gjør en fantastisk flott jobb, noe jeg ønsker å fremheve.


Sommerturer med overnatting (Fottur)

 

Vinterturer med overnatting (Ski)

 

Dagsturer hele året (målet for turen kan være annet en hyttebesøk)

 

Dette er ei "levende" liste som vil bli oppdatert fortløpende.

God Tur :)

Kommentarer

Kommentar: 
Hei. Jeg er flyttet til Holmestrand. Fantastisk by. Jeg bor oppe på "fjellet" men som Bergenser blant 7 fjell ser jeg ingen her. Jeg ønsker tips om turområder. Gaustatoppen er mitt neste mål.

Kommentar: 
Hei Tone, Utrolig kjekt at du har "funnet" veien til www.fjellvandring.net. Dette er ei turside som etter hvert vil dekke et større geografisk område enn for det meste Rogaland. Dermed må jeg dessverre si at for området du nevner har jeg ikke mange turtips å kunne gi deg. Har du sjekket UT.no eller det lokale turistforeningskontoret? Gaustatoppen er jo flott og en kan gå flere veier opp hit. Helsing Kjell Arild Nummedal

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer