Du er her

Fjellvettreglene - Vær forberedt når du ferdes i fjellet!

Fjellvettreglene – Vær forberedt når du ferdes i fjellet!

 

 

Værforholdet i fjellet kan gå fra og være sol, flott og skyfritt til veldig uhyggelig på kun kort tid, - det er ikke alltid en vil klare å komme seg tilbake før det uværet slår til. Da er det viktig å være godt forberedt, det kan redde liv. I Norge har vi ni fjellvettregler som er utarbeidet av DNT og Norges Røde Kors. Dette for å gi oss turgåere en tryggere og en opplevelsesrik tur i fjellet.

 

 

Fjellvettreglene – Lær og bruk dem, - det kan redde liv!Fjellvettreglene har eksistert helt siden 1950 tallet. Mye har endret seg siden den gang, både i vårt turmønster, klær- og utstyrsmessig. I året 2016 kom de «nye» fjellvettreglene, - for mange en etterlengtet revidering og oppdatering som er tilpasset friluftslivet i dag. Det er i de nye reglene lagt mer vekt på planlegging og opplæring. En kan kort oppsummert si at det er lagt mer vekt på å flytte «fjellvettet» fra ryggsekken til hodet.

 

 

 

 

 

Fjellvettreglene - Lær og bruk dem!

 1. Planlegg turen og meld fra hvor du går
   
 2. Tilpass turen etter evne og forhold
   
 3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel
   
 4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer
   
 5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre
   
 6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is
   
 7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er
   
 8. Vend i tide, det er ingen skam å snu
   
 9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig

Sist oppdatert 11.07.2016. UT.no har gått i dybden på hvert punkt og gitt dem gode forklaringer, les mer.

 

 

 

Til slutt,
Fjellvettreglene – Til slutt.En planlagt tur vil oppleves tryggere enten en er alene, eller sammen med andre på tur. Gi de nærmeste beskjed om din/deres reiserute. Et tips kan være å skrive ut et kart av aktuelt turområde og oppgi overnattingssteder / møtepunkter. Vær forberedt og vis respekt for været. Sørg for at alle har nødvendig forutsetning og riktig utstyr for den aktuelle turen. Å kunne skifte til tørre og varme klær kan redde liv, ha derfor alltid med et ekstra skift i sekken. Ferdes en i ei gruppe må alle vise hensyn til hverandre, - motivasjon gir glede!

En rekke nettjenester gir gode varsler for både vær og skred. Benytt gjerne storm.no, yr.no og varsom.no (skredvarsel). Ta ingen risiko og velg trygge veivalg.  

Lytt til kjente og erfarne fjellfolk i området!


 

  dd

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer