Du er her

Kart, Kompass og GPS

TurkartKart – Turkart – Kart & Kompass
Det finnes flere typer kart, eksempler på disse er: Topografisk, Tur og Sjøkart osv. Turkart er mest brukt for å planlegge en tur, mest brukte målestokk på turkartene er 1:25000, 1:50000 og 1:100000. Ved målestokk 1:50000 vil 1cm på kartet være 500m i terrenget. Turkart vil ikke være like detaljerte som orienteringskart fordi de ofte har målestokk 1:10000. Det kan derfor være vanskelig å finne din posisjon på et turkart. Øv på å bruke kart og kompass på fin værs dager slik at man er bedre forberedt ved eventuelt uvær. Kompass kan hjelpe deg til å finne posisjonen din men, det brukes i utgangspunktet til å ta ut kursen med. Det er mange viktige detaljer å lære seg angående et turkart. Men, å forstå kartets høydekurver er det viktigste. Dette fordi det vil gi en indikasjon på terrengets konturer og form. Hvor stor misvisning det er i området er normalt oppgitt på turkartet.
For å lese mer om kart kan du klikke deg inn på DNT.


Kompass

Kompass – Kart & Kompass – TurEt kompass angir retningen mot den magnetiske Nordpolen.
Det finnes tre ulike kompass, disse er: Elektriske kompass, Gyro kompass og Magnetiske kompass. Et orienteringskompass som mye blir brukt på tur vil ha en pil som viser Nord og Sør. Dette er et magnetisk kompass. På de fleste moderne kompass som selges i dag finnes det også gradinndeling, normalt inndelt i 360°. Alle kompass har en feilvisning. Magnetiske kompass har følgende som må tas hensyn til: deviasjon, misvisning og kompassfeil. Misvisningen i Norge er liten grunnet landets plassering i forhold til den magnetiske polen. Men, det betyr ikke at du kan se bort ifra misvisningen. Finnmark har størst misvisning med opp til 11° østlig. Det kan være viktig å korrigere kursen pga feilvisning hvis du skal gå langt etter kompasset for å redusere faren for å komme ut av oppgitt kurs. Somregel vil misvisningen for området være oppgitt på turkartet. Misvisning korrigeres etter at kursen er tatt ut, ved misvisning oppgitt til østlig trekkes den fra gradeskiven og legges til ved vestlig misvisning. For å lese mer om kompass kan du klikke deg inn på Wikipedia.

 

 

GPSGPS – Garmin – Topo Premium Kart
Ordet GPS står for Global Positioning System som er et nettverk bestående av minst 24 satellitter som er plassert i bane rundt jorden. Satellittene er utplassert av det amerikanske forsvaret. På 80 tallet ble systemet åpnet for sivilt bruk og er gratis for alle å bruke. Bruk av GPS til tur vil kunne gi deg din nøyaktige posisjon til en hver tid på døgnet uavhengig av værforhold og hvor du befinner deg i verden så lenge signalet opprettholdes og ikke blir skjermet av store objekter som svære fjell. Jeg bruker min GPS med et program som heter BaseCamp der jeg planlegger turer og laster disse opp på GPS enheten slik at jeg har en veiviser ved behov når jeg er ute på tur i ukjent terreng. I tillegg til dette synes jeg personlig det er en trygghet at ruten som jeg faktisk har gått blir lagret og vises på GPSèn. Ved eventuelt uvær kan jeg snu og følge samme spor for å komme meg trygt tilbake.

NB!
En GPS vil ALDRI erstatte kart og kompass på turer, dette fordi det er en elektrisk komponent som kan i verste fall slutte å virke under turen.

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer